Szalánczy Béla (1937 - 2011)
Tagok listája GALÉRIA
FOTO NATURA - TERMÉSZETFOTÓSOK EGYESÜLETE

SZALÁNCZY BÉLA

HonE-MAFOSZ/G "ÉLETMŰ DÍJAS" fotóművész,
"Az emberi környezetért" címmel miniszteri kitüntetésben részesült,
valamint a FOTO NATURA Természetfotósok Egyesületének alapítója és örökös elnöke


1937 - 2011

1960-ban kezdett fotózni, de természetfotós pályafutása 1977-ben, a Mezőgazdasági Múzeumban indult, amikor a NIMRÓD Vadászmagazin által kiírt fotópályázaton nyert. Aktivitásával a magyar természetfotózás egy korszaka indult el, amikor hozzákezdett a NIMRÓD Fotóklub megszervezéséhez, melynek 1977-től 1992-ig alapítója, majd alelnöke és titkára volt. Évente megszervezte a "Találkozás a természettel" fotópályázatot, melynek rendszeres díjazottja és kiállítója volt.

1992-ben megalapította a FOTO NATURA Természetfotósok Egyesületét, amelynek alapítása óta, haláláig aktív elnöke volt és tiszteletbeli elnöke is maradt. Vezetésével indult útjára "Az ezerarcú természet" című vándorkiállítás, melynek első állomása szintén a Vajdahunyad Várában volt. Az egyesületi élet szervezése jelentett számára kikapcsolódást, hiszen vallotta, hogy:
"A természetfényképezés egy közös hobbi, így az egyesület egy kikapcsolódási lehetőség, ahol felejtve a mindenkit sújtó gondokat, arról beszélhetünk, és olyan képeket nézegetünk, amelyek közel állnak a szívünkhöz és számunkra a kikapcsolódást, élményt jelentik."

Ismertsége és kapcsolatai révén, sok fotós kirándulást szervezett, nem titkolva egy-egy fotós szempontból érdekes vagy fontos helyszínt. Összejöveteleink során lenyűgöző volt lexikális tudása, rendkívül jó memóriája. Szinte minden helyzetre tudott egy-egy viccet, történetet mesélni. A természetfotózás képletét is humorosan összefoglalta, idézem:
"A képlet nagyon egyszerű: A jó képhez, jó időben, jó helyen, meg kell nyomni az exponáló gombot, ennyi az egész."

1980 óta az I.F.W.P.-nek (International Federation of Wildlife Photography) a Természetfotósok Nemzetközi Szövetségének aktív tagja volt. Hazánkban ez idáig 4 alkalommal került megrendezésre az IFWP Nemzetközi Szövetség éves konferenciája és alkotótábora, fotópályázattal egybekötött, kiállítása, melyek 1983-ban, 1987-ben, 2000-ben és 2007. évben történő szervezése az ő nevéhez fűződik.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének tagja és évekig felügyelő-bizottsági elnöke volt. 2001-ben a MAFOSZ aranydiplomás fotóművésze lett és a fotókultúráért végzett tevékenysége elismeréseként megkapta a HonE-MAFOSZ/G címet, mint "ÉLETMŰ DÍJAT"

Itt szeretném kiemelni néhány eredményét, a teljesség igénye nélkül, hiszen ilyen hosszú listával nem sokan rendelkeznek az országban, még a legöregebbek közül sem:

1988 Szolnok / Környezetvédelmi Nemzetközi Pályázat,
FIAP ezüstérem

1988 Olaszország, Firenze /
C.I.C. Nemzetközi természetfotó pályázat
XII. Concours Chasse Photo, GRAND PRIX díj

1991 Eger /
"Az emberi környezetért" miniszteri kitüntetés,
a környezetvédelmi Minisztertől

1993 Lengyelország, Krakkó /
C.I.C. Nemzetközi természetfotó pályázat I. díj Ritkaság kategória
II. díj Mozgás kategória

1997 Békéscsaba / MAFOSZ Szalon
Külön díj "A legjobb fotóért"

1999 Veszprém / "Lélek kapui" Fotópályázat
Kollekció I. díj

2000 Budapest /
I.F.W.P. Természetfotósok Nemzetközi Szövetsége fotópályázat,
Különdíj

2001 Szentes / MAFOSZ Szalon,
ANGYALFI ANDRÁS plakett és Vándorserleg a Foto Naturával)

2002 Székesfehérvár / III. PANNÓNIA Diaszalon,
Kollekció I. díj és serleg
a Foto Naturával)

2007 Kaposvár /
I.F.W.P. Természetfotósok Nemzetközi Szövetsége fotópályázat, Különdíj

Rendszeres kiállítója illetve díjazottja volt a BMK. (Budapesti Művelődési Központ) évenkénti fotópályázatán.
Nemzetközi szinten, az IFWP. évente más-más országában megrendezett természetfotós pályázatán és kiállításain, Európa szinte minden országában már szerepelt.

Az évek során egyéni kiállítása volt:
Budapesten, Békéscsabán, Cegléden, Ercsiben, Gödöllőn, Gyulán, Salgótarjánban, Szolnokon, Veszprémben, Tiszacsegén, Piliscsabán.

Több kiadványban publikált:
NIMRÓD Vadászmagazin, Természetbúvár, Magyar Vadászlap, Magyar Mezőgazdaság, Vadgazda, Heti Válasz, Fotó Art stb. A Hortobágyi Nemzeti Park "Daru füzetek" kiadványában 16 fotóval, LKG Kiadó különböző útikönyveiben szerepeltek fotói, a Vadászati Lexikonban 18 fotóval, a FOTO NATURA "Az ezerarcú természet" című 10. és 15. éves Jubileumi természetfotós albumában fotóival szerepelt.

Halálával a magyar természetfotózás első lépéseinek generációja tűnt el a hazai természetfotós társadalomból, de mi mindnyájan jó szívvel emlékezhetünk vissza közösségformáló személyiségére, hazaszeretetére. Egy olyan korszak zárult le, amelyet Dr. Tildy Zoltán, Nagygyörgy Sándor, Magyar Ferenc és Szalánczy Béla taposott ki az új nemzedék számára. Példamutató tisztessége, megbízhatósága és embersége ritka kincs, mely ebben a rohanó világban már kiveszőben van. Akkor válunk méltó utódokká, ha a földre hullt stafétabotot kézbe véve, folytatjuk azt az utat, amelyet kitaposott, és amit megmutatott nekünk.

Hamvaitól, természetfotós életművének fő helyszínén, a Hortobágyon, a madarak világában egy hőlégballonos emlékrepüléssel vettünk végső búcsút, ahol terveink szerint minden évben a fotós társakkal egy emléktúrát fogunk tartani, így közösen emlékezve rá ott, ahol Ő is szeretett fotózni és ahol hamvai beolvadtak a természet körforgásába.

Emlékét szívünkben őrizzük, de természetfotóin keresztül, örökké élni fog.

Tisztelettel:
FOTO NATURA Természetfotósok Egyesülete
Herbályné Szalánczy Ildikó (lánya)


VISSZA VISSZA A TETEJÉRE