Szekeres János
Tagok listája GALÉRIA
FOTO NATURA - TERMÉSZETFOTÓSOK EGYESÜLETE

1950. január 17-én Esztergomban születtem. Pedagógus családból származom. Édesapám amellet, hogy tanított, solymászkodott is. Sokat járt a természetbe a vadászmadaraival, kisgyermekként rendszeresen elkísértem. Azt hiszem, talán ekkor szerettem meg a természetet annyira, hogy ez később szenvedélyemmé vált.

Pedagógus lettem én is. 1973 óta tanítok és élek Esztergomban. Diákjaimmal sokat barangolunk az erdőben. Egy idő után szerettem volna magammal vinni, haza hozni az élményeket, megmutatni másoknak is, milyen csodálatos mindez. Aztán egyik kirándulásomra magammal vittem a fényképezőgépemet is. Ekkor "fertőződtem" meg a természet- fotózással, amit azóta sem bántam meg.

Nincs csodálatosabb érzés annál, mint amikor az exponálás pillanatában érzem, hogy talán sikerül valamit létrehozni, talán megragadtam a pillanat-, a hangulat varázsát.

Legkedvesebb tájaim a vadregényes Gerecse, a bükkös-csertölgyes Pilis és a romantikus Vértes. Sokat vagyok kint a természetbenn, szinte minden szabadidőmet ott töltöm. Sok vadász barátom van, akik segítik a munkámat tanácsaikkal.

A természetfotózás nehéz feladat, sok lemondással és kudarccal jár. Küszködünk a fénnyel, hiszen a vad legtöbbször hajnalban és késő este mozog. Ismerős a természetfotósok között az a tétel: ha van fény, nincs vad, ha van vad, nincs fény. A kudarc azonban megedzi az embert, talán még makacsabbá teszi, hogy az elképzelt pillanatot filmre tudja vinni, képpé tudja formálni. Az elkészült alkotás mindenért kárpótól!

Kezdetben családomnak és szűkebb baráti körömnek mutattam meg az elkészült képeket. Aztán egy fotópályázat sikere arra késztetett, hogy egyre gyakrabban induljak fotópályázatokon.

Azóta számos díjat nyertem. Sok önálló és közös kiállításom volt itthon és külföldön is. Szívesen járok iskolákba és vadásztársaságokhoz is diavetítést tartani. Tagja vagyok a FOTO NATURA fotóklubnak, valamint az esztergomi Art Fotóstúdiónak és az Esztergomi Művészek Céh-nek. Az iskolában egy természetfotós szakkört vezetek. Tehetséges diákjaim már több díjat is nyertek komoly fotópályázatokon és számos kiállításunk is volt már.


VISSZA VISSZA A TETEJÉRE